Jandy Nelson „Padovanosiu Tau saulę“

padovanosiu tau saulęRomanas, kuris žada nepakartojamą istoriją ir savo pažadą išpildo su kaupu.

Nepamirštama istorija apie skirtingos prigimties dvynius.

Meilė, netektis ir išdavystė.

Džudė ir jos brolis Nojus – itin artimi dvyniai. Jie konkuruoja dėl visko, bet kartu jų ryšys ypatingas.

Trylikametis Nojus – įsimylėjęs vienišius, kuris nuolat piešia ir svajoja įstoti į menų mokyklą, o bebaimė Džudė skrieja su banglente, šokinėja nuo uolų ir dažosi lūpas ryškiai raudonai.

Bet po trejų metų Džudė ir Nojus beveik nesikalba. Nutiko kažkas, dėl ko dvynių keliai išsiskyrė…

Knygoje kiekvienas iš dvynių pasakoja savo istoriją. Džudė ir Nojus nesupranta, kad jų pasakojimai tėra viena istorijos pusė.

Ši knyga buvo nominuota daugelyje geriausių knygų rinkimų, pasaulyje ji jau tapo vertinama už savo išskirtinę istoriją. Gal pastebėjote, jog pastaruoju metu atrodo, jog jaunimui skirtų knygų leidyba lyg pabudo po žiemos miego. Labai džiaugiuosi, jog būtent šį kūrinį dabar jau ir Lietuvos knygų mylėtojai gali paimti į rankas. Vis dar sunku kalbėti apie „Padovanosiu Tau saulę“, kadangi negalvojau, kad knygos pabaigą sutiksiu su glėbiu įvairiausių emocijų ir jausmų, kurių nejutau jau pakankamai seniai.

Visa istorija sukasi apie dvynius – Džudę ir Nojų. Istorija pasakojama ilgais skyriais, tačiau jie nėra šiaip sau skyriai – skyriai, kuriuose dvyniams 13-14 metų, pasakojami iš Nojaus perspektyvos, o kiti, kur herojams 16 metų, iš Džudės. Taip atskleidžiama visa istorija, besitęsianti jau pakankamai nemažai metų. Kas nutiko, pasakoti pernelyg nenoriu, nes atskleisčiau knygos siužetą, tačiau galiu pasakyti, kad dvyniai per šiuos metus visiškai pasikeitė. Atrodė, jog Nojus, pagal būda, tapo Džude, o Džudė – Nojumi. Taip, tas paslapties šydas buvo vienas iš knygos varikliukų, tačiau jis tikrai nebuvo vienintelis.

Jaunimo literatūroje kartais vis pasitaiko kokia ypatingesnė knyga, turinti kažkokį, kaip aš vadinu, „prieskonį“. Šį kartą, „Padovanosiu tau saulę“ prieskonis buvo menas. Tiksliau, dailė. Kadangi dvynių mama dėstė apie meną universitete, Džudė ir Nojus tapo itin kūrybiški vaikai – Džudė kūrė skulptūras, o Nojus daugiausiai piešė. Piešė jis visur, kur tik galėjo, o jei neturėjo galimybės, piešė jis galvoje. Vaikams atsirado galimybė mokytis meno mokykloje, tačiau jau nuo šito momento galima pajusti atsirandančią konkurenciją tarp dvynių.

Jandy-Nelson-e1439291460845Šiaip ar taip, brolio ir sesers ryšys aprašomas labai ypatingas. Kaip ir daugelyje kūrinių apie dvynius, Džudė ir Nojus jautė itin gerai vienas kito nuotaikas, kai vienam blogai, tai ir kitam netikėtai pasidaro negera. Jie teigė, jog dėl sesers/brolio galėtų atiduoti bet ką. Jų santykiuose iki to maištingojo amžiaus buvo susikurta daug tik sau suprantamų žaidimų, kurie po truputį pradėjo visti realybe: dvyniai buvo pasiskirstę kuriam priklauso dangus, kuriam žolė, kuriam gėlės, kuriam vanduo – žodžiu, dalijosi pasaulį – kol nejučiomis jie pradėjo skirstytis ir namiškius. Į Džudės pusę labiau linko močiutė ir tėtis, o į Nojaus – mama, tačiau aiškiai abiem vaikams/paaugliams to nepakako. Taip visos ne itin geros smulkmenėlės susikaupė ir įžiebė tylos sieną tarp dvynių, kas tikrai atrodo klaikiai.

Kaip gi pamišėlė nepakalbės apie romantines linijas… Jų buvo dvi, o gal net daugiau (kaip pažiūrėsi) ir visos jos turėjo savų bruožų, ypatybių, kurie darė romantiškus santykius ypatingus. Džudė susipažįsta su žaviu, bet paslaptingu ir pašėlusiu vaikinu, Nojus taip pat sutinka ypatingą savo gyvenime žmogų, apie kurį tik ir sukasi jo mintys. Visa tai buvo taip miela, gražu, kad šypsena nedingo iš mano veido. Esu neabejinga tokioms romantinėms linijoms kaip šios – komplikuotos, neįprastos, tokios, dėl kurių veikėjai turi smarkiai pakovoti. 🙂

Be jokios abejonės knygai skiriu maksimalų balų skaičių – 5. Knyga 100-u procentų yra verta dėmesio, kadangi autorė paliečia daug įvairių temų, kurios labai poetiškai ir gražiai supintos į vieną kūrinį. Esu tikra, jog šioje knygoje kiekvienas atras kažką savito ir nuostabiai gražaus. „Padovanosiu Tau saulę“ – knyga, įsirėžianti atmintin.