Angie Thomas „The Hate U Give“

Sixteen-year-old Starr lives in two worlds: the poor neighbourhood where she was born and raised and her posh high school in the suburbs. The uneasy balance between them is shattered when Starr is the only witness to the fatal shooting of her unarmed best friend, Khalil, by a police officer. Now what Starr says could destroy her community. It could also get her killed.

Inspired by the Black Lives Matter movement, this is a powerful and gripping YA novel about one girl’s struggle for justice.

Ši knyga, jaučiu, per ilgai užsistovėjo manojoje lentynoje, nors įsigijau ją kovo mėnesį. Imdama ją į rankas ne tik džiaugiausi, kad pradėsiu šiais metais pasirodžiusią ir be galo daug puikių atsiliepimų sulaukusią, kartu ir kontraversiškai priimtą, knygą, kurią be to įsigijau ypatingomis aplinkybėmis – būdama Paryžiuje, nuostabiame ir garsiame Šekspyro knygyne. TIEK liaupsių ir emocingų apžvalgų sulaukusią knygą jau turbūt senokai YA gerbėjų pasaulis buvo matęs.

Kūrinys priklauso #OwnVoices knygų sekcijai, į kurią įeina istorijos, parašytos remiantis ar autobiografiniais faktais, ar savomis patirtimis, asmeniniu gyvenimu. Dažnai tokios knygos būna apie psichologines ligas, kitokią orientaciją ir t. t. Šį kartą autorė – tikrai įdomi persona. Ji, būdama juodaodė, gerai žino, ką reiškia gyvenimas šioje bendruomenėje, pati yra mačiusi rasizmo apraiškų šiuolaikinėje Amerikoje, nors, kaip pati džiaugiasi, su kukluksklanu susidūrusi nėra. Jaunesniame amžiuje ji buvo reperė, apie tai rašė net „RightOn“ žurnalas! Tad dar būdama universitete būsima rašytoja sukūrė trumpą kūrinį, kuris yra daugmaž THUG koncepcijos pradžia.

Knyga pasakojama iš paauglės Starr pozicijos. Ji, kartu su tėvais ir dviem broliais, gyvena rajone, kur daugiausiai buriasi juodaodžiai, tačiau ji, ir jos broliai eina į mokyklą, kuri yra visai ne jų bendruomenėje, o pakankamai toli nuo namų ir kartu su turtingais baltaisiais. Šioje privačioje mokykloje yra vos keli juodaodžiai, tačiau didžiąją laiko dalį Starr nesijaučia išskirtinė ar nejaučia jokio diskomforto dėl savo odos spalvos. Viskas pasikeičia tada, kai Starr akyse yra nužudomas jos geriausias vaikystės draugas Khalil, nepaisant to, kad vaikinas nieko nepadarė ir net nebuvo ginkluotas. O nušovė jį baltasis pareigūnas. Nenorėdami prišaukti pačiai Starr pavojaus, protagonistės šeima nusprendžia, kad nereikėtų viešinti, jog paauglė yra įvykio liudininkė, tačiau tuomet, kai šis istorija pradeda labai stipriai veikti Starr aplinką, ji suvokia, kad nebegali tylėti.

Ši knyga susideda iš kelių linijų – ne tik Starr vidinis konfliktas, ar derėtų nutylėti, ar rizikuoti, galimai, gyvybe ir kalbėti apie skaudžius dalykus viešai. Čia yra ir jos romantinė linija, kuri, beje, taip pat netradicinė, ir šeimos santykiai, ir keblus ryšys su drauge, kuri yra Starr brolio Seven sesuo, bet ne pačios Starr, šios merginos ir Seven šeimos, iš mamos pusės, situacija, ir vaikai iš Starr kaimynystės, kuriems reikia pagalbos. Trumpai tariant, autorė čia paliečia be galo daug žmonių ir be galo daug siužetinių linijų ir daro tai laaaabai gerai, mat visos jos atrodo gerai ir tinkamai išpildytos, nelieka kažkokių skylių, visos jos itin svarbios, tad skaitymo procesas išeina dinamiškas.

Paveikslėlis iš interneto

Mane labai sujaudino bene pagrindinė kūrinio linija – apie įvykį, kurio liudininke pagrindinė herojė tapo ir visa tai, kas vyko toliau. Starr, būdama 10 metų, išgyveno kai ką panašaus, kadangi jos ir Khalil draugė buvo nušauta tiesiog gatvėje. Už ką? Už nieką, mat ji tiesiog atsitiktinai tam tikru metu žaidė gatvėje, o Starr buvo visai šalia. Khalil nužudymas, kadangi viskas įvyko pasakojimo metu, buvo tiksliai aprašytas ir vaizdas, iškylantis galvoje, be galo daužė širdį ir vertė piktintis dėl situacijos absurdiškumo, mat Khalil nieko nepadarė ir vykdė pareigūno nurodymus. Kaip vėliau sužinome, Starr tėvai jau pakankamai ankstyvame amžiuje vaikams pasakoja, kaip reikėtų elgtis prie pareigūnų, nes kiekvienas nepaklusimas gali kainuoti gyvybę, kitaip nei daugumai baltųjų, susidūrus su policija. Tiesa, autorė neišskiria kažkurios rasės kaip geresnės/pranašesnės, ji pateikia situaciją labai įprastai ir jei kažką teisia, tai teisia rasistus.

Tačiau man asmeniškai nuostabiausias dalykas šioje knygoje buvo šeimos tarpusavio santykiai. Starr šeima yra tokia šilta ir realistiška: ji pilna smagių tradicijų, pašnekesių ir barnių, pasitikėjimo ir begalinės meilės. Starr tėvai praeityje yra pergyvenę nemažai istorijų, kurios dabar juos suartino, protagonistės vyresnysis brolis Seven su Starr mama bendrauja nuoširdžiai, nors ji nėra jo tikra motina, o kur dar jaunesnysis broliukas, dar nežinantis tiek daug apie supančia aplinką, tačiau įnešantis daug žavumo į visą šeimos gyvenimą. Starr tėvai tam tikrais atvejais griežti, kadangi jie rūpinasi vaikais ir jų saugumu, tačiau jie spėja pildyti ir savo svajones darbo srityje. Neišvengiami šeimyniniai konfliktai ar įvairios situacijos padaro šią šeimą dar realistiškesnę ir dar labiau suartina.

Knygai be jokių abejonių skiriu maksimalų balų skaičių – 5. Tai nuostabi, akis atverianti knyga, kadangi ši tema nėra tiek aktuali mūsų šalyje, tačiau ji svarbi, jei bent kiek esi kosmopolitiškas žmogus. Autorė atliko nuostabų darbą sujungdama daug temų į vieną ir puikiai tai parašydama, kadangi čia netrūksta žargono, dėl kurio viskas atrodo dar realistiškiau. Nuostabu, puiku, itin nustebino – daugiau ir neturiu, ką pridurti.

“Brave doesn’t mean you’re not scared, Starr,“ she says. “It means you go on even though you’re scared. And you’re doing that.“

P. S. knygos pavadinimas yra dalis akronimo ir aliuzija į garsaus reperio Tupac Shakur naudotą frazę. Kadangi gana sudėtinga perteikti visą prasmę lietuvių kalba, skaitantys angliškai, daugiau informacijos čia. Reperis buvo aktyvus kovotojas už afroamerikiečių teises.

Komentarų: 2

    Atgalinė citata

    1. TOP 10 labiausiai patikusių knygų, perskaitytų 2017 m. | Pamišusi dėl knygų
    2. Ketvirtasis pamišusios dėl knygų gimtadienis! | Pamišusi dėl knygų

    Parašykite komentarą